Bemutatkozás

Üdvözöllek a zöldeketbeszélek blogon! A nevem Ferschl Barbara, okleveles kertészmérnök vagyok. Jelenleg egyetlen csemetéért felelek, pici lánykámért. 2006-ban a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán védtem meg diplomamunkámat, melyet egy kevéssé ismert területről, az ártéri gazdálkodásról írtam. Szakirányom az ökológiai gazdálkodás volt, és sok vargabetű után három éven keresztül egy kicsi, de nagyon változatos biokertészet szakmai irányításával foglalkoztam.

Meggyőződésem, hogy az egészséges, növényekkel gazdagított lakóhely, valamint a biogazdálkodás alapelvei szerint termelt élelem mindenkit megilletne. Magyarországot nevezték már Európa éléskamrájának, én azt szeretném, ha a mi dúsan termő, virágzó, életteli kertünk lenne.

Zöldeketbeszélek

Promote Your Page Too

Címkefelhő

agrár (1) alma (2) aranyranét (2) arborétum (13) Babits Mihály (2) Bárdosi Németh János (1) Bede Anna (1) Berda József (1) bio (5) bionap (5) boróka (1) boroszlán (1) Budai Arborétum (12) Budai Campus (2) Budapesti Corvinus Egyetem (2) büdöske (1) cikk (3) ciprus (1) cornus mas (1) Crocus (1) dahlia (1) dália (2) Derzsi Sándor (2) díszcserje (21) díszfa (14) dísznövény (2) doktori védés (1) Dorothée Waechter (1) Dsida Jenő (1) egynyári (5) előadás (1) erdészet (1) Erica (1) évelő (14) Fascination of Plants Day (1) fényszennyezés (1) fesztivál (4) fotózás (1) fűzfa (1) gabona (2) Galanthus (1) gasztro (1) génbank (5) georgina (1) gépbemutató (1) gomba (1) gondolatok (5) gyógynövény (2) gyümölcsfa (5) gyümölcstermő cserje (4) havasszépe (1) hibiszkusz (1) hortus hungaricus (3) Ingrid Sjöstrand (1) jegenye (1) Jeli Arborétum (1) Kányádi Sándor (1) Kapicz Margit (1) károsítók (2) kert (14) kertépítés (11) kiállítás (10) kikerics (1) kökörcsin (2) könyv (6) kutya (1) lakótelep (8) liliom (1) lóhere (1) Magnolia (1) málna (1) mályva (2) mályvacserje (1) Márk Gergely (6) mediterrán (1) Mezőgazdasági Múzeum (1) Moldoványi Ákos (1) Muscari (1) NAIK (1) nárcisz (1) Növények Napja (1) növényismertető (4) Növényi Diverzitás Központ (3) növényvédelem (5) omék (1) összefogás (1) pályázat (1) paradicsom (3) park (14) Patricia Beucher (1) petíció (1) Plantago lanceolata (1) programajánló (5) Publius Naso Ovidius (1) Pulsatilla (1) Rábcakapi (1) Radnóti Miklós (4) rendezvény (1) Resinfru (1) rhododendron (1) Richard Gianfrancesco (1) rózsa (8) Scilla (2) Sellei Anna Erzsébet (1) Simon István (1) Skanzen (1) som (2) Soroksár (2) Soroksári Botanikus Kert (1) szegfű (2) Szemlér Ferenc (1) sziklakert (2) Szőreg (1) tagetes (1) tájfajta (4) Takáts Gyula (1) tangazdaság (2) Tomiczek (1) tulipán (2) útifű (1) Vácrátóti Botanikus Kert (4) Városliget (1) vegyeskultúra (1) vers (18) vérteserdő (1) vetésforgó (2) vetési idő (1) vetőmag (5) Viburnum (1) virágkötészet (1) Vladimir Holan (1) Weöres Sándor (1) Zirci Arborétum (1) zöldség (9)
Érdekességek, hírek, elmélkedések a kertészetről, természetről, biogazdálkodásról.
A
A
A

01aug

Egy pohár jól behűtött sörrel a kézben, egy kis nassolni valóval a kezünk ügyében, a futballközvetítést nézve ki ne érezné úgy időnként, hogy ő bizony még az edzőnél is jobban tudná, hogyan kell a magyar válogatottból rettegett világklasszis csapatot faragni...Nincs is ezzel addig semmi baj, míg nem mi akarjuk helyettük a bőrt is rúgni.

A kertészkedéshez is mindenki ért, és mindenki sokkal jobban mint azok, akik ezt hivatásuknak választották. Minél magasabb szintű szakképzésben részesült a kertész, annál kevésbé hiszik azt, hogy gyakorlati téren is megállja a helyét, ha meg azt a hibát merészelte elkövetni, hogy nőnek született, még kevésbé adnak a szavára. Csak akkor ismerik el – hallgatólagosan persze – hogy talán mégis igaza volt, amikor a kezdeti hibák miatti pluszmunkákat is meg kell valakinek csinálnia.

A paneldzsungelnél is érvényesek ezek a természeti törvények: adott egy kertészmérnök-nő, hangsúly az utolsó szótagon, pár lelkes dzsungelmunkás, néhány köbméter trágyás föld, egy gyomos földsáv, egy rotációs kapa, fűnyíró és pár gereblye. Hősnőnk felvetette, hogy robizás előtt ki kellene szedni a földből a gyomot is a szeméttel, kövekkel együtt. A robit kezelő férfiember, továbbiakban hősünk szerint ez felesleges, majd a robi leforgatja. A robi persze nem bírt el a keményre taposott földdel és gyommal egyszerre, így mégis gereblyézni kellett, utólag. Hősnőnk a trágyás föld szétterítésénél megjegyzi, hogy majd ezt össze kellene forgatni a már felrotált földréteggel. Hősünknek persze nincs kedve kétszer is végigmenni a területen, így maradt a felszínen a trágyás föld, benne az ugrásra kész gyom-és takarmánymagvakkal...

Nem is kellett sokáig várni, mint már írtam, minden kikelt, amiben egy csepp élet is pislákolt, kivéve a fehér here, ami abból kimerészkedett, az szerintem ijedtében vissza is bújt a markos konkurenciát meglátva.

Eljött az első 'fűnyírás' ideje, hősnőnk ismét bonyolítani szerette volna a feladatot azzal, hogy javaslatot tett némi nyírást megelőző gyomlálásra, az ujjnyi vastag szárú disznóparéj és libatop növények gyökerestül történő eltávolításának érdekében. Hősünk azonban résen volt és nem engedte, hogy hősnőnk perverz vágyai elharapózzanak, így a damilos fűkasza aratott, az említett gyomokból szép kis csonkokat faragva.

Jött az esős idő, ami remekül regenerálta a füvet és mint a főnix, a gyomok is feléledtek hamvaikból, akarom mondani csonkjaikból, szebbek és erősebbek lettek mint valaha, sőt, mint a szépen metszett bokor, dús elágazásokat neveltek.

A mai nappal eljött az ideje az újabb kaszálásnak, de az eszköze ezúttal egy gyengécske elektromos fűnyíró volt. Így hősnőnk végre kiélhette agresszív ösztöneit és – nyírás előtt – az alaposan megizmosodott gyomok huzigálásának szentelhetett néhány órát. A ház lakói és a járókelők biztosan csak egy egész kicsikét nézték buggyantnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldeketbeszelek.blog.hu/api/trackback/id/tr924691346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
komment
Ugrás fel
süti beállítások módosítása