Bemutatkozás

Üdvözöllek a zöldeketbeszélek blogon! A nevem Ferschl Barbara, okleveles kertészmérnök vagyok. Jelenleg egyetlen csemetéért felelek, pici lánykámért. 2006-ban a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán védtem meg diplomamunkámat, melyet egy kevéssé ismert területről, az ártéri gazdálkodásról írtam. Szakirányom az ökológiai gazdálkodás volt, és sok vargabetű után három éven keresztül egy kicsi, de nagyon változatos biokertészet szakmai irányításával foglalkoztam.

Meggyőződésem, hogy az egészséges, növényekkel gazdagított lakóhely, valamint a biogazdálkodás alapelvei szerint termelt élelem mindenkit megilletne. Magyarországot nevezték már Európa éléskamrájának, én azt szeretném, ha a mi dúsan termő, virágzó, életteli kertünk lenne.

Zöldeketbeszélek

Promote Your Page Too

Címkefelhő

agrár (1) alma (2) aranyranét (2) arborétum (13) Babits Mihály (2) Bárdosi Németh János (1) Bede Anna (1) Berda József (1) bio (5) bionap (5) boróka (1) boroszlán (1) Budai Arborétum (12) Budai Campus (2) Budapesti Corvinus Egyetem (2) büdöske (1) cikk (3) ciprus (1) cornus mas (1) Crocus (1) dahlia (1) dália (2) Derzsi Sándor (2) díszcserje (21) díszfa (14) dísznövény (2) doktori védés (1) Dorothée Waechter (1) Dsida Jenő (1) egynyári (5) előadás (1) erdészet (1) Erica (1) évelő (14) Fascination of Plants Day (1) fényszennyezés (1) fesztivál (4) fotózás (1) fűzfa (1) gabona (2) Galanthus (1) gasztro (1) génbank (5) georgina (1) gépbemutató (1) gomba (1) gondolatok (5) gyógynövény (2) gyümölcsfa (5) gyümölcstermő cserje (4) havasszépe (1) hibiszkusz (1) hortus hungaricus (3) Ingrid Sjöstrand (1) jegenye (1) Jeli Arborétum (1) Kányádi Sándor (1) Kapicz Margit (1) károsítók (2) kert (14) kertépítés (11) kiállítás (10) kikerics (1) kökörcsin (2) könyv (6) kutya (1) lakótelep (8) liliom (1) lóhere (1) Magnolia (1) málna (1) mályva (2) mályvacserje (1) Márk Gergely (6) mediterrán (1) Mezőgazdasági Múzeum (1) Moldoványi Ákos (1) Muscari (1) NAIK (1) nárcisz (1) Növények Napja (1) növényismertető (4) Növényi Diverzitás Központ (3) növényvédelem (5) omék (1) összefogás (1) pályázat (1) paradicsom (3) park (14) Patricia Beucher (1) petíció (1) Plantago lanceolata (1) programajánló (5) Publius Naso Ovidius (1) Pulsatilla (1) Rábcakapi (1) Radnóti Miklós (4) rendezvény (1) Resinfru (1) rhododendron (1) Richard Gianfrancesco (1) rózsa (8) Scilla (2) Sellei Anna Erzsébet (1) Simon István (1) Skanzen (1) som (2) Soroksár (2) Soroksári Botanikus Kert (1) szegfű (2) Szemlér Ferenc (1) sziklakert (2) Szőreg (1) tagetes (1) tájfajta (4) Takáts Gyula (1) tangazdaság (2) Tomiczek (1) tulipán (2) útifű (1) Vácrátóti Botanikus Kert (4) Városliget (1) vegyeskultúra (1) vers (18) vérteserdő (1) vetésforgó (2) vetési idő (1) vetőmag (5) Viburnum (1) virágkötészet (1) Vladimir Holan (1) Weöres Sándor (1) Zirci Arborétum (1) zöldség (9)
Érdekességek, hírek, elmélkedések a kertészetről, természetről, biogazdálkodásról.
A
A
A

19okt

20141005_142139.jpgIgazán kalandos múlttal rendelkezik a főnixként hamvaiból feltámadt Vácrátóti Botanikus Kert. A gróf Vigyázó Sándor által alapított, általa a Magyar Tudományos Akadémiára hagyományozott gyönyörű kert csaknem áldozatául esett az örökösödési pereknek, az új tulajdonos bánásmódjának és az 1945-ben itt állomásozó orosz katonáknak. A rettenetes állapotban lévő kert végül 1952-ben a Magyar Tudományos Akadémia Botanikai Kutatóintézetének székhelye lett és elindulhatott a növénygyűjtemény és az épített elemek helyreállítása, bővítése és korszerűsítése. A rengeteg munka eredményeként a Vácrátóti Botanikus Kert az ország fajokban leggazdagabb növénygyűjteménye lett, amelyet az év minden szakában érdemes látogatni. A Botanikus Kert honlapján részletesen olvashatunk a kert múltjáról, szerkezetéről és az aktuális látnivalókról, programokról is. 

A legutóbbi látogatásunk óta két hét telt el, de az élmény maradandónak bizonyult, az emlékek nem fakultak meg. A Vácrátóti Botanikus Kert ismét elvarázsolt kicsiket és nagyokat egyaránt a 'Földi javak asztalunkon' rendezvény napján. Még az időjárás is kegyes volt hozzánk, a reggeli felhős-borongós időjárást délre meleg, őszi napsütés váltotta fel, így mindenki élvezhette a szabadtéri programok - mint a meseolvasás, kézműveskedés, szakértővel vezetett séták és a kincskereső állomásos játékok - örömeit. 

A Botanikus Kert szentimentális tájképi kertnek készült és helyreállítása során tiszteletben tartották az alapító terveit, szándékait, így most sincs akadálya, hogy a kacskaringós, szépen kövezett utakon, a patak és a tó partján romantikus sétákat tegyünk. A nyílt tisztások szélén mindig akad egy tekintetet vonzó, idős fa, látványos lombszínű cserje. A patakon átívelő hídról megcsodálhatjuk a 124 éves fa vízimalmot, átbújhatunk a mesterséges sziklaalagút alatt és megpihenhetünk a tó partján az őszi kikericsekben gyönyörködve.

A kastély előtt tartotta mesés növényismertetőjét Fráter Erzsébet biológus, a rendszertani gyűjtemény vezetője. Gyönyörűen illusztrált könyveiből több mesét is nagy plakátokra nyomtatva helyben el lehetett olvasni (a műveket meg is lehetett vásárolni és a Kert bejáratánál szintén folyamatosan kapható terjesztői áron). A kastély bejárata előtt a megújuló energiaforrások hasznosításának lehetőségeit bemutató ötletes kiállítást tekinthettünk meg, valamint a nagy cserepekbe ültetett virágzó évelők látványában gyönyörködhettünk. Kanyargós sétaúton jutottunk el az üvegházakig, ahol az ősz sztárjai, a látványos dáliák és a Fráter Rózsafaiskola virágzó rózsáinak színpompás ágyásainál töltöttünk el hosszú perceket.

 

A pálmaház is tartogatott meglepetéseket. A trópusi növények élénk színeikkel, meghökkentő virágformáikkal vagy éppen méretükkel nyűgözik le a látogatókat. 

A tóparti séta után a rendszertani gyűjtemény felé indultunk. A rendszertani gyűjtemény fekvésének köszönhetően a legmagasabb pontjáról teljesen áttekinthető. Még a növényrendszertant nem ismerők számára is igen érdekes a növénycsaládok rokoni viszonyai szerint elrendezett ágyások hálózata. A gyűjtemény persze ősszel már nem ugyanazt a képet mutatja mint a nyári virágzási szezon folyamán, de nagyon látványos a pázsitfűfélék ágyása és a hónap egyik érdekessége, a kopasz őszirózsa gyűjtemény, mely nyolcvan, Angliából beszerzett fajtát mutat be. Az eredetileg Észak-Amerikából származó kopasz őszirózsa (Aster novi-belgii) azért is igen értékes évelő, mert az őszi, már virágokban szegény időszakban nyitja fehér, rózsaszín, lila és kék fészekvirágzatait, melyeket még ilyenkor is szorgalmasan látogatnak a megporzó rovarok. Csoportosan ültetve az őszirózsák gyönyörű színfoltjai az októberi kertnek.

A kert bejáratánál a Berkenyeházban termésbemutató és ötletes fafaj-felismerési játék fogadja a vendégeket. Megtapasztalhattuk, hogy nem könnyű csak a kéreg alapján azonosítani a még oly közönséges fajokat sem! A vásár kiállítói között láthattuk a Növény Diverzitás Központ standját is, ahol a génbanki munkáról, a régi fajták vetőmagjainak felhasználásáról lehetett tájékozódni. A stand színes magvakból, termésekből alkotott installációi nem csak a gyermekek figyelmét keltették fel, sok érdeklődőt vonzottak az érdekes, ma már ritkán termesztett növények.

Késő délután hagytuk el végül a Vácrátóti Botanikus Kertet, élményekkel gazdagodva és portékákkal megrakodva. De úton hazafelé már a következő látogatást tervezgettük... 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldeketbeszelek.blog.hu/api/trackback/id/tr426807861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Szólj hozzá!
Ugrás fel
süti beállítások módosítása