Bemutatkozás

Üdvözöllek a zöldeketbeszélek blogon! A nevem Ferschl Barbara, okleveles kertészmérnök vagyok. Jelenleg egyetlen csemetéért felelek, pici lánykámért. 2006-ban a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán védtem meg diplomamunkámat, melyet egy kevéssé ismert területről, az ártéri gazdálkodásról írtam. Szakirányom az ökológiai gazdálkodás volt, és sok vargabetű után három éven keresztül egy kicsi, de nagyon változatos biokertészet szakmai irányításával foglalkoztam.

Meggyőződésem, hogy az egészséges, növényekkel gazdagított lakóhely, valamint a biogazdálkodás alapelvei szerint termelt élelem mindenkit megilletne. Magyarországot nevezték már Európa éléskamrájának, én azt szeretném, ha a mi dúsan termő, virágzó, életteli kertünk lenne.

Zöldeketbeszélek

Promote Your Page Too

Címkefelhő

agrár (1) alma (2) aranyranét (2) arborétum (13) Babits Mihály (2) Bárdosi Németh János (1) Bede Anna (1) Berda József (1) bio (5) bionap (5) boróka (1) boroszlán (1) Budai Arborétum (12) Budai Campus (2) Budapesti Corvinus Egyetem (2) büdöske (1) cikk (3) ciprus (1) cornus mas (1) Crocus (1) dahlia (1) dália (2) Derzsi Sándor (2) díszcserje (21) díszfa (14) dísznövény (2) doktori védés (1) Dorothée Waechter (1) Dsida Jenő (1) egynyári (5) előadás (1) erdészet (1) Erica (1) évelő (14) Fascination of Plants Day (1) fényszennyezés (1) fesztivál (4) fotózás (1) fűzfa (1) gabona (2) Galanthus (1) gasztro (1) génbank (5) georgina (1) gépbemutató (1) gomba (1) gondolatok (5) gyógynövény (2) gyümölcsfa (5) gyümölcstermő cserje (4) havasszépe (1) hibiszkusz (1) hortus hungaricus (3) Ingrid Sjöstrand (1) jegenye (1) Jeli Arborétum (1) Kányádi Sándor (1) Kapicz Margit (1) károsítók (2) kert (14) kertépítés (11) kiállítás (10) kikerics (1) kökörcsin (2) könyv (6) kutya (1) lakótelep (8) liliom (1) lóhere (1) Magnolia (1) málna (1) mályva (2) mályvacserje (1) Márk Gergely (6) mediterrán (1) Mezőgazdasági Múzeum (1) Moldoványi Ákos (1) Muscari (1) NAIK (1) nárcisz (1) Növények Napja (1) növényismertető (4) Növényi Diverzitás Központ (3) növényvédelem (5) omék (1) összefogás (1) pályázat (1) paradicsom (3) park (14) Patricia Beucher (1) petíció (1) Plantago lanceolata (1) programajánló (5) Publius Naso Ovidius (1) Pulsatilla (1) Rábcakapi (1) Radnóti Miklós (4) rendezvény (1) Resinfru (1) rhododendron (1) Richard Gianfrancesco (1) rózsa (8) Scilla (2) Sellei Anna Erzsébet (1) Simon István (1) Skanzen (1) som (2) Soroksár (2) Soroksári Botanikus Kert (1) szegfű (2) Szemlér Ferenc (1) sziklakert (2) Szőreg (1) tagetes (1) tájfajta (4) Takáts Gyula (1) tangazdaság (2) Tomiczek (1) tulipán (2) útifű (1) Vácrátóti Botanikus Kert (4) Városliget (1) vegyeskultúra (1) vers (18) vérteserdő (1) vetésforgó (2) vetési idő (1) vetőmag (5) Viburnum (1) virágkötészet (1) Vladimir Holan (1) Weöres Sándor (1) Zirci Arborétum (1) zöldség (9)
Érdekességek, hírek, elmélkedések a kertészetről, természetről, biogazdálkodásról.
A
A
A

13feb

ruttkai_eva_emleke_teahibrid_4.jpgA cím nem elírás, nem az őszirózsákról fogok egy rövid sorozatot közzétenni, hanem a Márk-rózsákról, melyek az őszi hónapokban is gyönyörködtetnek virágukkal, terméseikkel, egészen a fagyokig. Február közepe van, közeleg a tavasz...miért is írok most a rózsákról, pláne az őszbe visszalépve? 

Nem csak a tavasz közeledik nagy lépésekkel, de az évelők, cserjék telepítésének időszaka is. A rózsa kiemelkedő helyet foglal el a kertekben, parkokban és mielőtt kiválasztjuk a leendő fajtát, nem árt tudni mit képesek nyújtani késő ősszel, amikor már nem sok virágzó növény díszlik. Talán nem vagyok egyedül azzal, hogy a nemes rózsákkal kapcsolatban nem szokott a csipkebogyó az eszembe jutni, holott nagy kedvelője vagyok a finom hecsedli lekvárnak. Mégis, őszi rózsalátogatásaim rádöbbentettek, hogy sok fajta kifejezetten látványos terméscsokrokat nevel szeptember-októberre, melyeket lelki szemeimmel máris egy szép, őszi virágkötészeti kompozícióban láttam. Érdemes tehát egy kicsit más szemmel tekinteni a nemes rózsákra és a virágdísz mellett a 'csipkedíszt' is figyelembe venni a fajtaválasztásnál.

A sorozat első részében a Szent István park rózsáinak szeptemberi állapotát mutatom be. Szeptember 18-án egy hirtelen ötlettől vezérelve mentem el a parkba. Mivel előtte több napos heves esőzés volt, nem sok jóra számítottam, de a rózsák rácáfoltak a várakozásaimra. A fajták leírásához Márk Gergely Magyar rózsák könyve című művét használtam fel.

A floribunda rózsák közül a Kőrösmező piros, teahibrid jellegű virágaival, a Panka aranysárga, telt virágaival tűnik fel az élénk virágszínű növények kedvelőinek. Mindkettő 60 cm magas, szárazság-és fagytűrő, betegségekkel szemben toleráns ágyrózsa, június első felétől illetve május közepétől a fagyokig virágoznak. A sötét citromsárga virágait dús csokrokban hozó, magasabb termetű Wilma Holder ágyrózsának és virágzó sövénynek is alkalmas. A pasztell harmónia felé hajlóknak a különleges, egzotikus hangulatot keltő, illatos virágú Liut és a halvány rózsaszínnel szegélyezett fehér szirmú, gyenge illatú, alacsony termetű, kecses Trianont, míg az erőteljes, 80-90 cm magas, kárminrózsaszín virágú Lorántffy Zsuzsannát az élénkebb árnyalatok híveinek ajánlom. Ez utóbbi kettőről is elmondható, hogy edzett, ellenálló fajták, felhasználási területüket tekintve ágyrózsának alkalmasak.

 A parkrózsák is gyönyörű példányokkal képviseltették magukat. A 2-3 méteres dús bokrot nevelő, Rómában 2000-ben a parkrózsa kategóriában aranyéremmel díjazott Árpádházi Szent Erzsébet 3-5 tagú bugákban hozza 8-10 cm átmérőjű, telt, illatos virágait. Ez az ellenálló fajta szoliternek, nyírott sövénynek egyaránt alkalmas, de fal és pergola mellé is ültethetjük. Szintén magas termetű a Mami (150-200 cm), különleges szépségű, erős illatú virágai rögtön felkeltik a figyelmet, májustól késő őszig virágzik. Szoliternek és sövénynek használhatjuk, edzett növény, de a lisztharmatra kissé érzékeny, ezt vegyük figyelembe a termőhely kiválasztásánál. 80-90 cm magas a csokros virágzatú, egyszer virágzó Picurka, mely apró, piros terméseivel díszít az őszi hónapokban. A virágai nevéhez híven picurkák ugyan, de nagyon bájosak, ahogy a csillag alakú csészeleveleivel ékeskedő csipkebogyói is a sűrű vesszőkön. A Picurkánál is alacsonyabb a mintegy félméteres, elterülő habitusú Bözödújfalu. Az egyszerű, vadrózsa jellegű, de annál nagyobb, 5 cm átmérőjű virágai június első felétől őszig díszlenek, majd csipkebogyói élénkítik a szép cserjét.

Az általam lefotózott polyantha rózsák közül kettőnek, a Dayka Margit emlékének és a Szász Kálmán emlékének találtam meg a leírását Márk Gergely művében. A Dayka Margit emléke 60-70 cm magas, kissé szétterülő habitusú, vékony vesszőjű cserje, május közepétől késő őszig hozza 3-4 cm átmérőjű, gyenge illatú, sötét bíborrózsaszín virágait. Ellenálló, edzett, kecses látványt nyújtó ágyrózsa, melynek virágai vázában is tartósak. A Szász Kálmán emléke hasonló termetű és virágzási idejű. Virágai lilásrózsaszínűek, erős illatúak, csipkebogyói szép formájúak, aprók, narancsszínűek, dús bugában díszítik a cserjét. Betegségekkel szemben toleráns, fagyálló, szárazságtűrő ágyrózsa. A Fiume polyantha rózsa féltelt, sötét rózsaszínű virágai gazdagon borítják még szeptember végéhez közelítve is az erőteljes, alacsony cserjét. A Hadikfalva 3-4 cm átmérőjű, világos rózsaszínű virágai dús bugákban nyílnak. Bár még sok kinyílt virág és bimbó is látható a növényen, már borsó méretű, gömbölyded, narancspiros csipkebogyói is feltűnnek a lombok között. A Szendrey Júlia emléke alacsony, törékeny termetű cserje, finom, pasztellrózsaszín, telt virágokkal. A csoportban kedvencem a Gyöngyvér polyantha rózsa. 80-90 cm magas, dús, nagyon gazdagon és hosszan virágzó, telt, ciklámenrózsaszín virágú rózsafajta. Vesszői finomak és dúsan elágazók, levelei sötétzöldek, egészségesek. Látványos virágzó sövényt alakíthatunk ki belőle, de szoliternek is alkalmas.

Három teahibrid fajtát találtam a legszebbnek az akkor virágzók közül. A Bethlen Kata emléke telt, 12 cm átmérőjű, illatos, világossárga virágai kora nyártól késő őszig nyílnak a 70-80 cm magas cserje vesszőin. A Nagy Imre emléke teahibrid rózsa vesszőin sötét vérpiros szirmok alkotta szép formájú virágok nyílnak. Az illatos, telt 10-12 cm átmérőjű virágok őszig díszítik az előbbihez hasonló termetű cserjét. A Ruttkai Éva emléke az erős árnyalatú, sárga rózsák kedvelőinek lehet kedvence, illatos, citromsárga virágait a fagyokig hozza. Mindhárom rózsa betegségekkel szemben toleráns, szárazságtűrő, fagytűrő, vágó-és ágyrózsának alkalmas növény.

A törperózsák apró, törékeny termetükkel, piciny, de szép formájú virágaikkal hódítják meg a rózsakedvelők szívét. Segítségükkel a kerttel nem rendelkezők is részei lehetnek a rózsatulajdonosok körének, hiszen ezek a kis növények megfelelő edényben erkélyen, teraszon is tarthatók, de virágágyak szegélynövényeként és a sziklakertekben is megállják a helyüket. A Szent István parkban három törperózsa keltette fel figyelmemet kedves virágaival. A Beszterce egyszerű, sötét lilásrózsaszín virágai nagy pillangókként ülnek az alacsony cserje vesszőin, sok feltűnő porzója és a szirmok világosabb töve megkapó látványt nyújt. A Szende világos rózsaszín, telt virágai mellett már borsónyi, narancssárga csipkebogyói is megjelentek. A Bűbáj teljes mértékben méltó nevéhez, gyönyörű formájú, 2-3 cm átmérőjű, világos rózsaszín, telt virágai gazdagon borítják a dús, 20-30 cm magas cserjét.

 A következő részben a Márk-rózsák októberi virág-és termésdíszét mutatom be.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldeketbeszelek.blog.hu/api/trackback/id/tr997171553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Szólj hozzá!
Ugrás fel
süti beállítások módosítása