Bemutatkozás

Üdvözöllek a zöldeketbeszélek blogon! A nevem Ferschl Barbara, okleveles kertészmérnök vagyok. Jelenleg egyetlen csemetéért felelek, pici lánykámért. 2006-ban a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán védtem meg diplomamunkámat, melyet egy kevéssé ismert területről, az ártéri gazdálkodásról írtam. Szakirányom az ökológiai gazdálkodás volt, és sok vargabetű után három éven keresztül egy kicsi, de nagyon változatos biokertészet szakmai irányításával foglalkoztam.

Meggyőződésem, hogy az egészséges, növényekkel gazdagított lakóhely, valamint a biogazdálkodás alapelvei szerint termelt élelem mindenkit megilletne. Magyarországot nevezték már Európa éléskamrájának, én azt szeretném, ha a mi dúsan termő, virágzó, életteli kertünk lenne.

Zöldeketbeszélek

Promote Your Page Too

Címkefelhő

agrár (1) alma (2) aranyranét (2) arborétum (13) Babits Mihály (2) Bárdosi Németh János (1) Bede Anna (1) Berda József (1) bio (5) bionap (5) boróka (1) boroszlán (1) Budai Arborétum (12) Budai Campus (2) Budapesti Corvinus Egyetem (2) büdöske (1) cikk (3) ciprus (1) cornus mas (1) Crocus (1) dahlia (1) dália (2) Derzsi Sándor (2) díszcserje (21) díszfa (14) dísznövény (2) doktori védés (1) Dorothée Waechter (1) Dsida Jenő (1) egynyári (5) előadás (1) erdészet (1) Erica (1) évelő (14) Fascination of Plants Day (1) fényszennyezés (1) fesztivál (4) fotózás (1) fűzfa (1) gabona (2) Galanthus (1) gasztro (1) génbank (5) georgina (1) gépbemutató (1) gomba (1) gondolatok (5) gyógynövény (2) gyümölcsfa (5) gyümölcstermő cserje (4) havasszépe (1) hibiszkusz (1) hortus hungaricus (3) Ingrid Sjöstrand (1) jegenye (1) Jeli Arborétum (1) Kányádi Sándor (1) Kapicz Margit (1) károsítók (2) kert (14) kertépítés (11) kiállítás (10) kikerics (1) kökörcsin (2) könyv (6) kutya (1) lakótelep (8) liliom (1) lóhere (1) Magnolia (1) málna (1) mályva (2) mályvacserje (1) Márk Gergely (6) mediterrán (1) Mezőgazdasági Múzeum (1) Moldoványi Ákos (1) Muscari (1) NAIK (1) nárcisz (1) Növények Napja (1) növényismertető (4) Növényi Diverzitás Központ (3) növényvédelem (5) omék (1) összefogás (1) pályázat (1) paradicsom (3) park (14) Patricia Beucher (1) petíció (1) Plantago lanceolata (1) programajánló (5) Publius Naso Ovidius (1) Pulsatilla (1) Rábcakapi (1) Radnóti Miklós (4) rendezvény (1) Resinfru (1) rhododendron (1) Richard Gianfrancesco (1) rózsa (8) Scilla (2) Sellei Anna Erzsébet (1) Simon István (1) Skanzen (1) som (2) Soroksár (2) Soroksári Botanikus Kert (1) szegfű (2) Szemlér Ferenc (1) sziklakert (2) Szőreg (1) tagetes (1) tájfajta (4) Takáts Gyula (1) tangazdaság (2) Tomiczek (1) tulipán (2) útifű (1) Vácrátóti Botanikus Kert (4) Városliget (1) vegyeskultúra (1) vers (18) vérteserdő (1) vetésforgó (2) vetési idő (1) vetőmag (5) Viburnum (1) virágkötészet (1) Vladimir Holan (1) Weöres Sándor (1) Zirci Arborétum (1) zöldség (9)
Érdekességek, hírek, elmélkedések a kertészetről, természetről, biogazdálkodásról.
A
A
A

20máj

A tegnapi napon a vs.hu megdöbbentő hírt jelentetett meg honlapján a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusának szétdarabolásáról, egyes karok vidékre költöztetéséről. Erről mi diákok már pénteken hallottunk híreket egyes oktatóktól, mégis sokkoló volt ezt az Interneten is olvasni. A mai fórumon annyi diák, tanár és más egyetemi alkalmazott jelent meg, hogy rengetegen már be sem fértek a Díszterembe. A rektor, a hat kar dékánjai és a Hallgatói Önkormányzat elnöke rövid, de érzelmekkel teli beszédekben biztosították az egyetemi polgárokat arról, hogy szívügyüknek tekintik az Egyetem egységének megtartását. Ugyanakkor elmondták, hogy az ugyancsak meghívott felsőoktatási államtitkár arra hivatkozva, hogy még nincs miről tárgyalni, nem jelent meg ezen az eseményen. Két-három hetet kell tehát várni még arra, hogy a hír megerősítést vagy cáfolatot nyerjen.

 Az Index és a HVG is beszámolt a mai tájékoztatóról. LINK LINK

A fórumon elhangzott, hogy a szétdarabolásról szóló félinformációk már január óta keringenek. Ehhez én annyit tennék hozzá, hogy még 2014 novemberében a Szent István Egyetem egy adjunktusa elmondta a szakmai tanácskozásunk közben, hogy ő úgy tudja, rövidesen költözik a Kertészettudományi Kar. Gödöllőre. Reméltem, hogy ez csak amolyan vágyálom Gödöllő részéről. 

Ha a Budai Arborétumról van szó, amely otthont ad a BCE Budai Campusának, soha nem lehetünk nyugodtak afelől, hogy nem kezd el azon ötletelni valaki, hogyan lehetne jó pénzt csinálni belőle. Vajon mennyit érhet a Villányi úti 73000 négyzetméteres őspark? 

A jelek beszédesek voltak, ha bárki sétál egyet az Arborétumban, láthatja a régi egyetemi épületek rettentően leromlott állapotát. Minek költeni olyan ingatlanokra, amelyeket majd egy befektető úgyis a földdel tesz egyenlővé..?

Számomra nem kétséges, hogy Gödöllő sokat nyerne, mi viszont rengeteget veszítenénk azzal, ha a Kertészettudományi Kar odaköltözne. Nem is beszélve a másik két budai karról. A Soroksári Tanüzemről még szó sem esett, ahol évtizedek óta folynak kutatások. 

A hallgatók szerencsére gyorsan reagáltak. A facebook csoportnak LINK immár több ezer tagja van, a petíciót LINK már hatezren aláírták. 

Arra kérem látogatóimat, hogy támogassák az aláírásgyűjtést. Bízom benne, hogy a közösség ereje még a politikai és befektetői szándékoknál is nagyobb lehet.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldeketbeszelek.blog.hu/api/trackback/id/tr977476750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Szólj hozzá!
Ugrás fel