Bemutatkozás

Üdvözöllek a zöldeketbeszélek blogon! A nevem Ferschl Barbara, okleveles kertészmérnök vagyok. Jelenleg egyetlen csemetéért felelek, pici lánykámért. 2006-ban a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán védtem meg diplomamunkámat, melyet egy kevéssé ismert területről, az ártéri gazdálkodásról írtam. Szakirányom az ökológiai gazdálkodás volt, és sok vargabetű után három éven keresztül egy kicsi, de nagyon változatos biokertészet szakmai irányításával foglalkoztam.

Meggyőződésem, hogy az egészséges, növényekkel gazdagított lakóhely, valamint a biogazdálkodás alapelvei szerint termelt élelem mindenkit megilletne. Magyarországot nevezték már Európa éléskamrájának, én azt szeretném, ha a mi dúsan termő, virágzó, életteli kertünk lenne.

Zöldeketbeszélek

Promote Your Page Too

Címkefelhő

agrár (1) alma (2) aranyranét (2) arborétum (13) Babits Mihály (2) Bárdosi Németh János (1) Bede Anna (1) Berda József (1) bio (5) bionap (5) boróka (1) boroszlán (1) Budai Arborétum (12) Budai Campus (2) Budapesti Corvinus Egyetem (2) büdöske (1) cikk (3) ciprus (1) cornus mas (1) Crocus (1) dahlia (1) dália (2) Derzsi Sándor (2) díszcserje (21) díszfa (14) dísznövény (2) doktori védés (1) Dorothée Waechter (1) Dsida Jenő (1) egynyári (5) előadás (1) erdészet (1) Erica (1) évelő (14) Fascination of Plants Day (1) fényszennyezés (1) fesztivál (4) fotózás (1) fűzfa (1) gabona (2) Galanthus (1) gasztro (1) génbank (5) georgina (1) gépbemutató (1) gomba (1) gondolatok (5) gyógynövény (2) gyümölcsfa (5) gyümölcstermő cserje (4) havasszépe (1) hibiszkusz (1) hortus hungaricus (3) Ingrid Sjöstrand (1) jegenye (1) Jeli Arborétum (1) Kányádi Sándor (1) Kapicz Margit (1) károsítók (2) kert (14) kertépítés (11) kiállítás (10) kikerics (1) kökörcsin (2) könyv (6) kutya (1) lakótelep (8) liliom (1) lóhere (1) Magnolia (1) málna (1) mályva (2) mályvacserje (1) Márk Gergely (6) mediterrán (1) Mezőgazdasági Múzeum (1) Moldoványi Ákos (1) Muscari (1) NAIK (1) nárcisz (1) Növények Napja (1) növényismertető (4) Növényi Diverzitás Központ (3) növényvédelem (5) omék (1) összefogás (1) pályázat (1) paradicsom (3) park (14) Patricia Beucher (1) petíció (1) Plantago lanceolata (1) programajánló (5) Publius Naso Ovidius (1) Pulsatilla (1) Rábcakapi (1) Radnóti Miklós (4) rendezvény (1) Resinfru (1) rhododendron (1) Richard Gianfrancesco (1) rózsa (8) Scilla (2) Sellei Anna Erzsébet (1) Simon István (1) Skanzen (1) som (2) Soroksár (2) Soroksári Botanikus Kert (1) szegfű (2) Szemlér Ferenc (1) sziklakert (2) Szőreg (1) tagetes (1) tájfajta (4) Takáts Gyula (1) tangazdaság (2) Tomiczek (1) tulipán (2) útifű (1) Vácrátóti Botanikus Kert (4) Városliget (1) vegyeskultúra (1) vers (18) vérteserdő (1) vetésforgó (2) vetési idő (1) vetőmag (5) Viburnum (1) virágkötészet (1) Vladimir Holan (1) Weöres Sándor (1) Zirci Arborétum (1) zöldség (9)
Érdekességek, hírek, elmélkedések a kertészetről, természetről, biogazdálkodásról.
A
A
A

13máj

minden_ami_a_kertben_terem.jpg

Ígéretes cím, botanikus szakíró szerző – nagy, talán túlzott várakozással kezdtem neki a ’Minden, ami a kertben terem’ című 256 oldalas kötet olvasásának.

A könyv négy fő részre tagolódik. Az első rész témája a veteményeskert elhelyezése, tervezése. A második részben részletes termesztési útmutatót olvashatunk a zöldségfélékről és gyümölcsfajokról. A harmadik rész a gondozás, szaporítás, metszés kérdéskörét járja körül. A negyedik rész a tartósítást mutatja be, majd összehasonlító táblázatok következnek, melyekben az addig tárgyalt növényfajok szerepelnek különböző szempontok szerint rangsorolva.

Az első részben a szerző közérthetően mutatja be a kertek típusait, a kert helyének megválasztásakor figyelembe veendő szempontokat, majd a veteményeskert tervezésének folyamatát. A tervezés lépéseit kilenc, egyre részletgazdagabb fázisrajzzal illusztrálja és a vetésforgó alkalmazásának fontosságára is rámutat.

A második rész a kerti növények számos faját, fajtáját mutatja be. A gyökérzöldségek, hagymások és gumósok között a burgonyával, édesburgonyával, sárgarépával, paszternákkal, céklával, tarlórépával, retekkel, karórépával, vöröshagymával, mogyoróhagymával, csicsókával és zellergumóval (gumós zellerrel) ismerkedhetünk meg. A levélzöldségek közül a szerző bemutatja a fejes káposztát, kelbimbót, kelkáposztát, mizunát, kínai kelt és bok choit, spenótot, új-zélandi spenótot és a mángoldot, a fejes salátát, cikóriát és endíviát, valamint a borsmustárt. Nem szerencsés, hogy az új-zélandi spenót és a mángold egy fejezetbe került, hiszen eléggé különbözőek mind rendszertani helyüket, mind pedig a termesztésüket illetően. A magvak és termések körében a karósbab, bokorbab, lóbab, borsó kapott külön oldalt, a cukorborsó és a kifejtőborsó viszont egy fejezetbe került, pedig a felhasználásuk igen különböző, lévén a kifejtőborsónak a magját, a cukorborsónak pedig a teljes hüvelytermését hasznosítjuk.  A kabakosok közül a cukkini, tök és sütőtök szerepel, de a fajtaválasztékban csak sütőtökfajták kerülnek említésre. Ebben a csoportban találjuk még az uborkát, kukoricát, padlizsánt, paprikát, chilit és paradicsomot is. A látványzöldségek csoportjában a brokkolit, karfiolt, karalábét, édesköményt, póréhagymát, téli sarjadékhagymát, szárzellert, spárgát, articsókát és kárdit mutatja be. A karalábénál hiányzik a fajtaválaszték, a szárzeller bemutatása pedig nem igazán korrekt : „A magyar konyha nélkülözhetetlen zöldségféléje, amelynek gumóját, levelét is felhasználjuk”. Nyilván a gumós zeller fejezetéhez illett volna inkább ez a meghatározás. Emellett a felsorolt szárzeller-fajták tévesen kerültek ide, hiszen a Prágai óriás, a Hegykői zeller és az Imperator is a gumós zellerek közé tartozik. Külön fejezetet kaptak a csíráztatott magvak, egy oldalon, vázlatos áttekintésben ismerhetjük meg őket, majd olvashatunk az aprózöldekről és az ehető virágokról is. A fűszernövények közül 15 fajt ismerhetünk meg, köztük a levélpetrezselymet is. Érdekes, hogy a gyökeréért termesztett petrezselyem említésre sem kerül.

A gyümölcsfélék sorát az alma nyitja meg. A legfontosabb alanyokról rövid, lényegre törő leírást kapunk, de a fajtaválaszték igen szegényes és a tájfajták nem szerepelnek benne, holott a leírásban a szerző említést tesz róluk.  A következő gyümölcsfaj a körte, melynél a fajtaválasztékba az ’Árpávalérő’ került, holott ennél ízletesebb, jobban eltartható történelmi fajták is léteznek a termesztésben. A kártevők között nem szerepel a körte levélbolha, ami hazánkban elég nagy gondot szokott okozni. Talán Nagy-Britanniában nem okoz számottevő problémát, ezért maradt ki a fejezetből. A szilva, ringló és a damaszkuszi szilva után a cseresznye következik. Itt nagy különbséget látok a szerző által leírtak és a hazai termesztési gyakorlat között, cseresznyetermesztéshez nem ezt a fejezetet ajánlom. A meggyfajtáknál a felsorolt Szomolyai fekete és a Solymári gömbölyű tévesen került a fejezetbe, mert mindkettő cseresznye. Az őszibarack, nektarin és kajszibarack termesztésének leírása sem felel meg a hazai körülményeknek, így ezt a fejezetet inkább érdekességképpen ajánlom azoknak, akiket érdekel a szigetország baracktermesztési gyakorlata. Érdekes még, hogy a füge leírásának egyedül annyi helyet szentel a szerző, mint a barackoknak együtt, holott a füge sem tartozik a kifejezetten hűvös, párás időjárást kedvelő gyümölcsfajok közé… A szamóca termesztésének bemutatása viszont a magyar olvasók számára is jól használható, ugyanígy  a málna és a szeder ismertetése is. Pozitívum, hogy a fejezetben szerepel a sokak számára ismeretlen szedermálna is. A fekete ribizlinél sajnos nem találunk magyar fajtát, a piros és fehér ribizlinél a ribiszkedarázson és a madarakon kívül más károsítót (pld. üvegszárnyú ribiszkelepke, levélpirosító ribiszke-levéltetű) nem említ a szerző, a kórokozókat pedig általánosítva, gombabetegségekként írja le, védekezésként pedig csupán a hajtások visszavágását javasolja. Lehetséges, hogy Nagy-Britanniában egy sor olyan kórokozó és kártevő nem okoz gondot, amellyel egy magyar kertbarát évről-évre kénytelen megküzdeni, de így ez a fejezet a magyar olvasók számára nem tartalmaz elég információt a ribiszke termesztéséről. A fekete áfonya és a vörös áfonya esetében a szerző kiemeli ezek különleges talajigényét. A szőlőtermesztés leírása valószínűleg terjedelmi okokból vázlatos, de egy metszésmód (Guyot-művelés) leírása és ábrája megtalálható benne. A fajtaválasztéknál magyar fajta nem szerepel, a kórokozók és betegségek ismertetése elnagyolt. Az egres esetében érdekes, hogy ez a gyümölcs a ribiszkéktől elválasztva került ismertetésre, holott azok közeli rokona. Az egrest bemutató részt sem tartom elég részletesnek a magyar olvasók számára. A ’Cserjék és lágyszárúak gyümölcsei’ fejezetben kakukktojás a rebarbara, melynek levélnyelét fogyasztjuk, bár a gyümölcsökhöz hasonlóan feldolgozva. A magam részéről örülök a rebarbara szerepeltetésének, hiszen egy dekoratív, könnyen termeszthető évelő, melyet jobban meg kellene ismernie a magyar kertbarátoknak is, különösen, hogy húsos levélnyelét ma már bármelyik szupermarketben megvásárolhatjuk. A ’Kényes gyümölcsök’ fejezetben a kivi, passiógyümölcs, ehető földicseresznye, a sárgadinnye (!) és a citrusfélék szerepelnek. A sárgadinnyét ismertető részben több ízben zavaróan, oda nem illően bukkan fel a görögdinnye. Ennél a növénynél ismét egyértelműen kiderül, hogy a miénktől eltérő éghajlatú termőhelyről származik a termesztési javaslat. A dió, mogyoró és mandula bemutatásakor ismét a leggyengébb rész a kártevők, kórokozók ismertetése.

A könyv harmadik részének címe: ’Hogyan csináljuk?’ Ennek értelmében javaslatokat kapunk a szükséges szerszámokról és eszközökről. Ez a rész nem haszontalan a kezdő kertészek számára, a felsoroláshoz én még hozzáadtam volna a sarlót, kaszát (kézi vagy gépi, damilos fűkasza) és a kisbaltát is (aprítás, paradicsomkaró hegyezése stb.). A növényvásárláshoz adott tanácsokat is érdemes figyelmesen átolvasni, megfogadni. A ’Gyümölcsfák metszése és formázása’ című fejezetben a szerző az alma, körte, szilva, cseresznye, őszibarack és füge metszési módjait mutatja be, valamint a lécrácsos és kordonos nevelést, a bokorforma és legyező kialakítását. A különböző technikákat könnyen értelmezhető ábrákkal illusztrálja. Természetesen az itt bemutatott metszésmódok nem tükrözik teljes mértékben a hazai gyakorlatot. A ’Nevelés tartóedényekben és ’A kert öntözése’ fejezetek után a biokertészkedés ismertetése következik. Két oldalon persze nehéz ezt az összetett gazdálkodási formát teljes körűen bemutatni, a szerző nem is vállalkozik erre, inkább a legfontosabb alapelveket ismerteti. A ’Mindent a talajokról’ című fejezetben a címmel ellentétben nem sokat tudunk meg a termőtalajról. Hiányolom annak a leírását, hogy miként állapíthatjuk meg egyszerűen talajunk kötöttségét. Nem hívja fel a figyelmet a talajvizsgálat hasznosságára, holott egyszeri költséggel nagyon sok információhoz juthatunk ezáltal kertünk talajáról. A talaj kémhatásával foglalkozó ismertető – lehet, fordítási hiba miatt – nem eléggé egyértelmű.

A komposztkészítés fontos munkaművelet a kertben, a szerző ennek megfelelően ki is emeli az előnyeit és egyszerű, közérthető leírása alapján bárki nekikezdhet a komposztálásnak, még ha előtte soha nem is próbálta azt. A gyomszabályozáshoz hasznos tippeket, trükköket oszt meg velünk a szerző, hogy ezt a soha véget nem érő feladatot könnyebben elvégezhessük.

A könyv negyedik része a megtermelt zöldségfélék, gyümölcsök tartósítását részletezi, a szükséges eszközöket ismerteti a lábastól a fakanálon át a befőttesüvegig. Ebben a fejezetben áttekintést kapunk a dzsemekről, zselékről, savanyúságokról, csatnikról, az aszalásról és fagyasztásról is.

Utolsóként két oldalon összehasonlító táblázatokat találunk a zöldségfélék vetési idejéről, a vetés mélységéről, tő-és sortávolságról, a vetési időszakról és a betakarítás optimális időpontjáról. Másik táblázat foglalja össze a termények előnyeit pénztakarékosság, fenntartás, fagyasztás/tárolás szempontjából. Természetesen ezeket  a táblázatokat sem lehet teljes egészében a magyar viszonyokra alkalmazni. A télállósági zónák térképe viszont nagyon hasznos, segítségével a fajok leírásánál szereplő télállósági zónákat egyértelműen be lehet azonosítani.

Kinek ajánlom: a könyv erőssége a zöldségtermesztéssel foglalkozó fejezet, tehát annak, akit inkább az érdekel, mint a gyümölcstermesztés, bátran ajánlom ezt a könyvet, csupán az apróbb hiányosságokra kell odafigyelni. Sok ritka, a hazai kertekből még hiányzó zöldségfaj leírása is értékessé teszi a kötet ezen részét. A gyümölcstermesztés rész érdekes lehet azoknak, akik egy eltérő termesztési környezet gyakorlatára kíváncsiak. Az általános részek is sok hasznos információt tartalmaznak, de ne tévesszük szem elől az eltérő éghajlati feltételeket.

Kiadó: Gabo Könyvkiadó

Kiadás éve: 2011

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldeketbeszelek.blog.hu/api/trackback/id/tr896160570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Szólj hozzá!
Ugrás fel
süti beállítások módosítása