Bemutatkozás

Üdvözöllek a zöldeketbeszélek blogon! A nevem Ferschl Barbara, okleveles kertészmérnök vagyok. Jelenleg egyetlen csemetéért felelek, pici lánykámért. 2006-ban a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán védtem meg diplomamunkámat, melyet egy kevéssé ismert területről, az ártéri gazdálkodásról írtam. Szakirányom az ökológiai gazdálkodás volt, és sok vargabetű után három éven keresztül egy kicsi, de nagyon változatos biokertészet szakmai irányításával foglalkoztam.

Meggyőződésem, hogy az egészséges, növényekkel gazdagított lakóhely, valamint a biogazdálkodás alapelvei szerint termelt élelem mindenkit megilletne. Magyarországot nevezték már Európa éléskamrájának, én azt szeretném, ha a mi dúsan termő, virágzó, életteli kertünk lenne.

Zöldeketbeszélek

Promote Your Page Too

Címkefelhő

agrár (1) alma (2) aranyranét (2) arborétum (13) Babits Mihály (2) Bárdosi Németh János (1) Bede Anna (1) Berda József (1) bio (5) bionap (5) boróka (1) boroszlán (1) Budai Arborétum (12) Budai Campus (2) Budapesti Corvinus Egyetem (2) büdöske (1) cikk (3) ciprus (1) cornus mas (1) Crocus (1) dahlia (1) dália (2) Derzsi Sándor (2) díszcserje (21) díszfa (14) dísznövény (2) doktori védés (1) Dorothée Waechter (1) Dsida Jenő (1) egynyári (5) előadás (1) erdészet (1) Erica (1) évelő (14) Fascination of Plants Day (1) fényszennyezés (1) fesztivál (4) fotózás (1) fűzfa (1) gabona (2) Galanthus (1) gasztro (1) génbank (5) georgina (1) gépbemutató (1) gomba (1) gondolatok (5) gyógynövény (2) gyümölcsfa (5) gyümölcstermő cserje (4) havasszépe (1) hibiszkusz (1) hortus hungaricus (3) Ingrid Sjöstrand (1) jegenye (1) Jeli Arborétum (1) Kányádi Sándor (1) Kapicz Margit (1) károsítók (2) kert (14) kertépítés (11) kiállítás (10) kikerics (1) kökörcsin (2) könyv (6) kutya (1) lakótelep (8) liliom (1) lóhere (1) Magnolia (1) málna (1) mályva (2) mályvacserje (1) Márk Gergely (6) mediterrán (1) Mezőgazdasági Múzeum (1) Moldoványi Ákos (1) Muscari (1) NAIK (1) nárcisz (1) Növények Napja (1) növényismertető (4) Növényi Diverzitás Központ (3) növényvédelem (5) omék (1) összefogás (1) pályázat (1) paradicsom (3) park (14) Patricia Beucher (1) petíció (1) Plantago lanceolata (1) programajánló (5) Publius Naso Ovidius (1) Pulsatilla (1) Rábcakapi (1) Radnóti Miklós (4) rendezvény (1) Resinfru (1) rhododendron (1) Richard Gianfrancesco (1) rózsa (8) Scilla (2) Sellei Anna Erzsébet (1) Simon István (1) Skanzen (1) som (2) Soroksár (2) Soroksári Botanikus Kert (1) szegfű (2) Szemlér Ferenc (1) sziklakert (2) Szőreg (1) tagetes (1) tájfajta (4) Takáts Gyula (1) tangazdaság (2) Tomiczek (1) tulipán (2) útifű (1) Vácrátóti Botanikus Kert (4) Városliget (1) vegyeskultúra (1) vers (18) vérteserdő (1) vetésforgó (2) vetési idő (1) vetőmag (5) Viburnum (1) virágkötészet (1) Vladimir Holan (1) Weöres Sándor (1) Zirci Arborétum (1) zöldség (9)
Érdekességek, hírek, elmélkedések a kertészetről, természetről, biogazdálkodásról.
A
A
A

14júl

Április eleje az igazi kert-ébresztő ideje. Ha a március zord, az április ad annyi napsütést és meleget, hogy a fázósabb virágokat előcsalogassa és színpompás szőnyeggé változtassa a télen kifakult, kiszáradt virágoskertet.

 

 

 

Sétám során ismét nagy kört írok le a Budai Arborétum Alsó-és Felső Kertjében. Elsőként, a K-épület mellett balra elhaladva a virágzó babérmeggyeket (Prunus laurocerasus) pillantjuk meg a téli bangiták társaságában.

babermeggy_virag.jpg

Az épület ablakai alatti napsütéses részen gyönyörű borbolya (Berberis vulgaris) bokrok sorjáznak, az ívesen lehajló ágakon dúsan hozzák apró, sárga virágaikat. Ez a cserjecsoport jó példát mutat arra, hogy ha hagyjuk kibontakozni a növény természetes szépségét, még egy ilyen ’egyszerű’ faj is kiemelkedő dísze lehet kertünknek.

borbolya.jpg

A borbolyák mellett évelőágyat láthatunk, itt később majd a légies szellőrózsákat csodálhatjuk meg, most a zöld egyhangúságát alacsony, fehér színű tulipánok törik meg.

feher_tulipanok.jpg

A faaprítékkal vastagon borított ösvény túloldalán, az egyszerű virágú boglárkacserjék sárga háttere előtt az erikák (Erica carnea ’Rosalie’ és Erica carnea ’Wintersonne’) vidám színfoltjában gyönyörködhetünk.

erica_carnea_rosalie.jpg

 

erica_carnea_wintersonne.jpg

Haladjunk tovább a kis tó felé. Utunkat egy jegenyefenyő lehajló ágai előtt viruló, egyszerű, piros tulipánok (Tulipa sp.) kis csoportja töri meg. Ilyen tulipánokat bármelyik kertben láthatunk, de figyeljük meg, szépségüket mennyire kiemeli a fenyőfa ezüstös-zöld színe és milyen természetes hatást keltenek a kis télizöld felnyúló, friss hajtásai és a pitypang sárga virágfejecskéi között.

piros_tulipanok.jpg

Kissé távolabb egy virágzó,  idős díszalmát láthatunk, a sziromzuhatag rózsaszíne szép harmóniát alkot az előtte álló, feltörő vesszőit gazdag, sárga virágokkal díszítő aranyvesszővel (Forsythia sp.)

diszalma_aranyvesszo.jpg

Nem messze a díszalmáktól, egy napos tisztáson idős, édes mandula (Prunus dulcis ’Roseoplena’) fácskát fedezhetünk fel. A különleges példány görbült, csavarodott ágain telt, világos rózsaszín virágok díszlenek.

prunus_dulcis_roseoplena.jpg

 Az épület hátsó frontja felé haladva, az orgona fajtagyűjteményt elhagyva ismét egy szép díszalmát láthatunk, ezúttal egy kúpos koronájú, idős fenyő társaságában (Pinus sp). Emlékezzünk vissza: a díszalmákat a légies, világoskék virágú nefelejcsek, a sárga-piros cirmos Darwin-tulipánok, az aranyvesszők és most a komoly hangulatú fenyő együttesében is megfigyelhettük, és minden esetben harmonikus párost alkottak társukkal.

diszalma_feketefenyo.jpg

Az Alsó Kertet lassan elhagyva egy idős vadkörte (Pyrus sp.) hívja fel magára a figyelmet. Hófehér virágai szépségének a fekete porzók kontrasztja ad hangsúlyt.

pyrus pyraster.jpg

A Felső Kert kapujából jobbra fordulva, a sziklakertek felé haladva, félárnyékos fekvésben láthatjuk a kecses kányabangitát (Viburnum opulus), mely csak egy az arborétum bangitagyűjteményének számos faja közül.

kanyabangita_cserje.jpg

 

kanyabangita_virag.jpg

A Felső Kert büszkesége a gazdag nárciszgyűjtemény. A kis koronájú nárciszok vadvirágos mező képzetét keltik a pitypangok és a földi szeder zsenge hajtásainak társaságában, ahogy fehér virágaikat a friss fűszálak fölé emelik.

kiskoronaju_narciszok.jpg

A kisebb sziklakertben kutyatejfélék, botanikai tulipánok és a medvetalp együttesében a közismert kis télizöld (Vinca minor) virágzó hajtásait fedezhetjük fel, melyen a virágok ezúttal ibolyaszínben virítanak.

vinca_minor_lila.jpg

A nagyobb sziklakertben a törpe termetű mahónia (Mahonia aquifolium) sárga és a közönséges kökörcsin (Pulsatilla vulgaris) - a megszokott lilától eltérően - vörös  virágai képeznek vidám színfoltot az egyelőre nagyrészt még leveles állapotban látható évelők között.

mahonia_aquifolium2.jpg

pulsatilla_vulgaris.jpg

A Felső Kerttől – egyúttal az Arborétumtól - búcsúzva a Dísztér mellett elsétálva még gyönyörködhetünk az E-épület öreg falait jótékonyan takaró vadszőlő (Parhenocissus tricuspidata) göcsörtös, szövevényes hajtásaiban, élénk, világos zöld leveleiben.

parhenocissus_tricuspidata.jpg

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldeketbeszelek.blog.hu/api/trackback/id/tr566504361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muscari 2014.07.14. 22:51:02

Szia, milyen jot nosztalgiaztam most veled. Koszi szepen a szepseges fotokat.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.07.14. 23:05:40

Érdemes lenne a fotózást komolyan venned, látok Benned lehetőséget. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.15. 08:05:44

@Muscari: Szívesen! Nem hagytam még abba a sorozatot, csak most kezdek belelendünlni :). Az a jó az Arborban, hogy alig változik, csak a fák lesznek még nagyobbak, de mindig megtalálod a régi kedvenceidet :)l

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.07.15. 08:07:19

@nezzazegfele ♥ 2 darabban [Hu ]: Ez nagyon kedves Tőled :)! Ezeket a képeket egy kis kölcsönkapott kompakt géppel csináltam, most már van egy komolyabb, azon már tanulgatom a beállításokat. Bár a célom csak annyi, hogy a növények szépségét ne rontsam el egy rossz képpel :).

DieNanny CH 2014.07.15. 18:54:58

Nagyon jó, örülök, hogy olvashattam!
10 komment
Ugrás fel
süti beállítások módosítása