Bemutatkozás

Üdvözöllek a zöldeketbeszélek blogon! A nevem Ferschl Barbara, okleveles kertészmérnök vagyok. Jelenleg egyetlen csemetéért felelek, pici lánykámért. 2006-ban a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán védtem meg diplomamunkámat, melyet egy kevéssé ismert területről, az ártéri gazdálkodásról írtam. Szakirányom az ökológiai gazdálkodás volt, és sok vargabetű után három éven keresztül egy kicsi, de nagyon változatos biokertészet szakmai irányításával foglalkoztam.

Meggyőződésem, hogy az egészséges, növényekkel gazdagított lakóhely, valamint a biogazdálkodás alapelvei szerint termelt élelem mindenkit megilletne. Magyarországot nevezték már Európa éléskamrájának, én azt szeretném, ha a mi dúsan termő, virágzó, életteli kertünk lenne.

Zöldeketbeszélek

Promote Your Page Too

Címkefelhő

agrár (1) alma (2) aranyranét (2) arborétum (13) Babits Mihály (2) Bárdosi Németh János (1) Bede Anna (1) Berda József (1) bio (5) bionap (5) boróka (1) boroszlán (1) Budai Arborétum (12) Budai Campus (2) Budapesti Corvinus Egyetem (2) büdöske (1) cikk (3) ciprus (1) cornus mas (1) Crocus (1) dahlia (1) dália (2) Derzsi Sándor (2) díszcserje (21) díszfa (14) dísznövény (2) doktori védés (1) Dorothée Waechter (1) Dsida Jenő (1) egynyári (5) előadás (1) erdészet (1) Erica (1) évelő (14) Fascination of Plants Day (1) fényszennyezés (1) fesztivál (4) fotózás (1) fűzfa (1) gabona (2) Galanthus (1) gasztro (1) génbank (5) georgina (1) gépbemutató (1) gomba (1) gondolatok (5) gyógynövény (2) gyümölcsfa (5) gyümölcstermő cserje (4) havasszépe (1) hibiszkusz (1) hortus hungaricus (3) Ingrid Sjöstrand (1) jegenye (1) Jeli Arborétum (1) Kányádi Sándor (1) Kapicz Margit (1) károsítók (2) kert (14) kertépítés (11) kiállítás (10) kikerics (1) kökörcsin (2) könyv (6) kutya (1) lakótelep (8) liliom (1) lóhere (1) Magnolia (1) málna (1) mályva (2) mályvacserje (1) Márk Gergely (6) mediterrán (1) Mezőgazdasági Múzeum (1) Moldoványi Ákos (1) Muscari (1) NAIK (1) nárcisz (1) Növények Napja (1) növényismertető (4) Növényi Diverzitás Központ (3) növényvédelem (5) omék (1) összefogás (1) pályázat (1) paradicsom (3) park (14) Patricia Beucher (1) petíció (1) Plantago lanceolata (1) programajánló (5) Publius Naso Ovidius (1) Pulsatilla (1) Rábcakapi (1) Radnóti Miklós (4) rendezvény (1) Resinfru (1) rhododendron (1) Richard Gianfrancesco (1) rózsa (8) Scilla (2) Sellei Anna Erzsébet (1) Simon István (1) Skanzen (1) som (2) Soroksár (2) Soroksári Botanikus Kert (1) szegfű (2) Szemlér Ferenc (1) sziklakert (2) Szőreg (1) tagetes (1) tájfajta (4) Takáts Gyula (1) tangazdaság (2) Tomiczek (1) tulipán (2) útifű (1) Vácrátóti Botanikus Kert (4) Városliget (1) vegyeskultúra (1) vers (18) vérteserdő (1) vetésforgó (2) vetési idő (1) vetőmag (5) Viburnum (1) virágkötészet (1) Vladimir Holan (1) Weöres Sándor (1) Zirci Arborétum (1) zöldség (9)
Érdekességek, hírek, elmélkedések a kertészetről, természetről, biogazdálkodásról.
A
A
A

19sze

zoldseg_vegyeskultura.jpgNagy várakozással tekintettem a szeptember második  vasárnapján megtartott program elé, hiszen nagyon csábító lehetőség volt két év szünet után egy kicsit ismét belekóstolni a biokertészet világába.

A program 10 órakor kezdődött két helyszínen – az Ökológiai Gazdálkodás Ágazat és a Dísznövénytermesztési Ágazat területén -, köszöntőkkel és előadásokkal.  Sajnos a kezdésről mi már lemaradtunk, de éppen elértük az Ökológiai Gazdálkodás Ágazatban a második a gazdaság-bemutató sétát, melyen Cseperkálóné Mirek Barbara ágazatvezető kalauzolta az érdeklődőket. A séta során a gyógynövényektől a talajmunkához szükséges gépekig mindent megismerhettünk, számomra  a legérdekesebb a paradicsom fajtakísérlet helyszíne volt.  Húsz tájfajta és egy régi konzervipari fajta szerepel a kísérletben, melyet egy előadás keretében Csambalik László phd. hallgató ismertetett a  Dísznövénytermesztési Ágazat területén a Konferenciateremben.  Ugyanitt öt fajtát meg is lehetett kóstolni és az értékelésükre is lehetőség nyílt. A Konferenciateremben zajló előadásokkal egy időben az Ökológiai Gazdálkodás Ágazatnál szintén előadások hangzottak el, például  Szabadkai Andreától a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat bemutatása.  Remélem, hogy az elhangzott előadások anyaga  nemsokára elérhető lesz az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet vagy a Budapesti Corvinus Egyetem honlapján.  A sátrakban biotermelők, kézművesek kínálták portékáikat, szabad tűzön főtt a gazdaságban termett paprikából, paradicsomból összeállított lecsó. A gyerekek felmászhattak a kistraktorokra, szaladgálhattak a hatalmas, nyílt téren és még egy szalmabálával körbekerített nyuszisimogatót is készítettek a kedvükért.

Negatívumok:

-          Az időpont megválasztása talán nem volt a legszerencsésebb.  A gazdaság szeptemberben nem a legelőnyösebb oldalát mutatja be és a laikus látogatók az elvirágzott gyógynövények és csupasz szántó láttán nem biztos, hogy maradandó élményt szereztek a biogazdálkodásról.

-          Az esemény két helyszínen zajlott, a nagyközönség számára az Ökológiai Gazdálkodás Ágazat területén, míg a szakmai közönségnek a Dísznövénytermesztési Ágazat területén tartottak előadásokat és kulturális programokat. Sajnos így, akit mindkét rész érdekelt volna, választani kényszerült.

-          Az idő fantasztikus volt, hétágra sütött a Nap, sajnos azonban árnyékolásról még az előadások helyszínén sem gondoskodtak az Ökológiai Gazdálkodás Ágazat területén. Magam is több előadást szerettem volna végighallgatni, de az árnyékolás nélkül elhelyezett kerti székek nem csábítottak a tűző napon a letelepedésre. Az előadókat igazán sajnáltam, hiszen ők nem hagyhatták ott a felállított színpadot, miközben a jobbára üres székeknek beszéltek. Az üres székek persze nem az előadóknak és az igazán érdekes előadásoknak szóltak, hanem a meglepően erős napsütésnek és melegnek. Szerencsére a hangosítás jó volt, így sétálgatás, nézelődés közben is hallgathattuk az előadókat. Az árnyékolás már csak azért is fontos lett volna, mert sok idős ember és kisgyerekes család is kíváncsi volt a programokra.

Pozitívumok

-          A gazdaság-bemutató séta remek volt, az ágazatvezető fáradtságot nem ismerve vitte körbe egymás után a csoportokat a húsz hektáros területen és a száraz tényeken túl sok érdekességgel fűszerezte a növényekről, gépekről, talajmunkáról tartott ismertetőjét.

-          A paradicsom fajtakísérlet nagyon érdekes, ennyi fajtát  egymás mellett még a gyakorló kertbarátok sem szoktak látni, legfeljebb már betakarítva, egy-egy kiállításon. Nekem már ezért megérte elmenni a Tangazdaságba.

-          Az előadások sokszínűek, változatosak voltak, a biokozmetikumoktól az öko állattartásig, valószínűleg mindenki megtalálta közöttük az őt leginkább érdeklő témát.

-          Az árnyas fák alatt kialakított tágas’ tyúkudvar’ remélhetőleg sok kisállattartónak, háztáji baromfit nevelőnek adott ötleteket az emberséges haszonállat-tartáshoz.

Mindent összevetve olyan esemény részesei lehettünk, melyre jó szívvel emlékszünk vissza és várjuk jövőre a következő Soroksári Bionapot!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldeketbeszelek.blog.hu/api/trackback/id/tr864788130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Szólj hozzá!
Ugrás fel
süti beállítások módosítása