Bemutatkozás

Üdvözöllek a zöldeketbeszélek blogon! A nevem Ferschl Barbara, okleveles kertészmérnök vagyok. Jelenleg egyetlen csemetéért felelek, pici lánykámért. 2006-ban a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán védtem meg diplomamunkámat, melyet egy kevéssé ismert területről, az ártéri gazdálkodásról írtam. Szakirányom az ökológiai gazdálkodás volt, és sok vargabetű után három éven keresztül egy kicsi, de nagyon változatos biokertészet szakmai irányításával foglalkoztam.

Meggyőződésem, hogy az egészséges, növényekkel gazdagított lakóhely, valamint a biogazdálkodás alapelvei szerint termelt élelem mindenkit megilletne. Magyarországot nevezték már Európa éléskamrájának, én azt szeretném, ha a mi dúsan termő, virágzó, életteli kertünk lenne.

Zöldeketbeszélek

Promote Your Page Too

Címkefelhő

agrár (1) alma (2) aranyranét (2) arborétum (13) Babits Mihály (2) Bárdosi Németh János (1) Bede Anna (1) Berda József (1) bio (5) bionap (5) boróka (1) boroszlán (1) Budai Arborétum (12) Budai Campus (2) Budapesti Corvinus Egyetem (2) büdöske (1) cikk (3) ciprus (1) cornus mas (1) Crocus (1) dahlia (1) dália (2) Derzsi Sándor (2) díszcserje (21) díszfa (14) dísznövény (2) doktori védés (1) Dorothée Waechter (1) Dsida Jenő (1) egynyári (5) előadás (1) erdészet (1) Erica (1) évelő (14) Fascination of Plants Day (1) fényszennyezés (1) fesztivál (4) fotózás (1) fűzfa (1) gabona (2) Galanthus (1) gasztro (1) génbank (5) georgina (1) gépbemutató (1) gomba (1) gondolatok (5) gyógynövény (2) gyümölcsfa (5) gyümölcstermő cserje (4) havasszépe (1) hibiszkusz (1) hortus hungaricus (3) Ingrid Sjöstrand (1) jegenye (1) Jeli Arborétum (1) Kányádi Sándor (1) Kapicz Margit (1) károsítók (2) kert (14) kertépítés (11) kiállítás (10) kikerics (1) kökörcsin (2) könyv (6) kutya (1) lakótelep (8) liliom (1) lóhere (1) Magnolia (1) málna (1) mályva (2) mályvacserje (1) Márk Gergely (6) mediterrán (1) Mezőgazdasági Múzeum (1) Moldoványi Ákos (1) Muscari (1) NAIK (1) nárcisz (1) Növények Napja (1) növényismertető (4) Növényi Diverzitás Központ (3) növényvédelem (5) omék (1) összefogás (1) pályázat (1) paradicsom (3) park (14) Patricia Beucher (1) petíció (1) Plantago lanceolata (1) programajánló (5) Publius Naso Ovidius (1) Pulsatilla (1) Rábcakapi (1) Radnóti Miklós (4) rendezvény (1) Resinfru (1) rhododendron (1) Richard Gianfrancesco (1) rózsa (8) Scilla (2) Sellei Anna Erzsébet (1) Simon István (1) Skanzen (1) som (2) Soroksár (2) Soroksári Botanikus Kert (1) szegfű (2) Szemlér Ferenc (1) sziklakert (2) Szőreg (1) tagetes (1) tájfajta (4) Takáts Gyula (1) tangazdaság (2) Tomiczek (1) tulipán (2) útifű (1) Vácrátóti Botanikus Kert (4) Városliget (1) vegyeskultúra (1) vers (18) vérteserdő (1) vetésforgó (2) vetési idő (1) vetőmag (5) Viburnum (1) virágkötészet (1) Vladimir Holan (1) Weöres Sándor (1) Zirci Arborétum (1) zöldség (9)
Érdekességek, hírek, elmélkedések a kertészetről, természetről, biogazdálkodásról.
A
A
A

10júl

telt_narcisz.jpg

Az arborétumok és gyűjteményes kertek amellett, hogy a tudomány és oktatás szolgálatában állnak, a kertbarátoknak is rengeteg ötlettel szolgálhatnak a kertek, teraszok, erkélyek szépítéséhez. Járjunk nyitott szemmel, lessük el  hogyan állítják össze a kertészek a növénykiültetéseket. Nézzünk be az idős fák  árnyas lombjai alá, milyen talajtakaró növények érzik jól magukat ebben a környezetben.  Ha érdekes,  ám számunkra ismeretlen növényt látunk, jegyezzük fel a nevét, hogy otthon utánanézhessünk igényeinek, hátha éppen ez lesz kertünk legújabb dísze. Nézzük meg a sziklakerteket, hogy otthon a megfelelő növényeket választhassuk a sajátunkhoz és a sziklakert szerkezetének megfigyelését se hagyjuk ki.

Az arborétumokban a legtöbb növényt névtáblával látják el, de ha az idő vasfoga ezeket már túlságosan elkoptatta, kérjünk segítséget vagy az ott tanulóktól, vagy a kertészektől. Gyakran vásárolhatunk vagy kölcsönözhetünk is a növénygyűjteményt bemutató kiadványt, sematikus térképet, amely segít az eligazodásban.

A Budai Arborétum tömegközlekedéssel és autóval is egyaránt könnyedén megközelíthető helyen található. A több, mint 7 hektáros kert a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusának épületeit öleli körbe, tanulási és kikapcsolódási lehetőséget nyújtva a hallgatóknak és a látogatóknak egyaránt.  Az arborétum megtekintése díjtalan, a terület szabadon látogatható, csupán a honlapon olvasható szabályokat kell betartani.

Az idei évben változás, hogy a Campus épületeit a nyár folyamán renoválják, így július 14. és augusztus 25. között az Alsó Kertet nem látogathatjuk, de a Felső Kert továbbra is szabadon megtekinthető.

Lássuk, április elejétől lombhullásig milyen szépségeket tartogat számunkra a Budai Arborétum! Sorozatom első részében bemutatok néhány tavaszi virágzó cserjét, a fehér és rózsaszín sziromfelhőbe öltözött díszalmákat és a tavaszi pompába öltözött sziklakerteket. Remélem, azok is kedvet kapnak egy kis ’arborsétához’, akik minden reggel a saját kertjükből felhangzó madárdalra ébrednek. Akik pedig a Belváros patinás lakásaiban vagy egy lakótelep társasházában laknak, ne hagyják ki a lehetőséget, hogy Budapest szívében, egy gyönyörű és változatos kertben gyönyörködhessenek!

A Villányi útról érkezve A K-épület főbejáratától kezdtem sétámat. A parkolón áthaladva az épület bal oldalán található a korán virágzó Viburnum tinus (téli bangita). Láthatóan jól érzi magát az épület védelmének félárnyékában a szintén virágzó közönséges borbolya és balkáni babérmeggy társaságában.

viburnum_tinus.jpg

 Az ösvény túloldalán, napos fekvésben láthatjuk az apró termetű de színpompás, virágzó erikákat és csarabokat. A kép a Calluna vulgaris (csarab) 'Athene' nevű fajtáját ábrázolja.

callun_vulgaris_athene.jpg

A rózsaszín és lilás színű erikáknak szép hátteret szolgáltat a Kerria japonica (boglárkacserje) egyszerű virágú változata. A telt virágú boglárkacserjétől könnyedségével, törékenységével különbözik.

boglarkacserje.jpg

Továbbhaladva a díszalmák dúsan virágzó gyűjteményét láthatjuk. A fehér virágú díszalma földig omló ágai szépen harmonizálnak a következő fotón látható Myosotis (nefelejcs) finom, kék szirmaival.

diszalma_feher.jpg
myosotis_sp.jpg

A K-épület bal szárnyának védelmében fejlődik a Chaenomeles x superba 'Hollandia' (japánbirs) több példánya. A japánbirs pompás téglavörös virágaival díszíti a tavaszi kertet, különleges ízű termése feldolgozva fogyasztható.

chaenomeles_x_superba_hollandia.jpg

Korai virágzásával tűnik ki az orgonák közül a világos lila virágú Syringa microphylla. Kisebb kertekbe is telepíthető, levele a közönséges orgonáéval összehasonlítva apró, virágbugái lazábbak, de dúsan borítják a közepes termetű cserjét.

kislevelu_orgona_bokor.jpg

A K-épületet megkerülve az A-épület oldalbejárata felé haladva egy rózsaszín virágú díszalma és a sárga darwin-tulipánok szép együttesét csodálhatjuk meg.

diszalma_sarga_tulipanokkal.jpg

Az A-épület oldalbejáratának lépcsőit sziklakert veszi körül, ez az épületet félkör alakban övezi. Az oldalbejáratnál az április-májusban virágzó Aubrieta (pázsitviola) élénk, liláskék virágszőnyege kíséri fel a látogatót az épületbe. 

aubrieta_sp_sziklakertben.jpg

A Felső-Arborétum bejárata az A-épületből kilépve a Ménesi útról nyílik. A kapuval szemben az egynyári kiültetéseket bemutató díszkertet négy épület veszi körül, balról az E-épület, szemközt a gyönyörűen felújított és az Egyetem jelképeként is ismert F-épület, valamint jobbra a D-és a K-épület. Ha balra indulunk, a vadgesztenye-gyűjtemény felől közelítjük meg a felső sziklakerteket, ha pedig jobbra, akkor a tiszafák és fenyőfélék mellett haladunk célunk felé. Én jobbra indultam, így a következő virágzó cserje, melyet megcsodálhattam, a Lonicera tatarica (tatár lonc) lett. 

lonicera_tatarica.jpg

Az ösvényt követve a felfelé vezető úton, a virágzó kányabangita cserje után az egzotikus szépségű Paeonia suffruticosa (cserjés bazsarózsa) hatalmas, bíbor virágait pillanthatjuk meg, a virágok szépségét a közepükön csoportosuló élénk, sárga porzók emelik.

paeonia_suffruticosa.jpg

A sziklakertekhez közelítve az Allium ursinum (medvehagyma) virágzó állománya fogad. A napsütéses részeken most virágzik a ráncoslevelű bangita, a pitypangok társaságában pedig kis koronájú nárciszok és telt virágú jonquillia nárciszok illatoznak. 

medvehagyma_allomany2.jpg

A két sziklakert közül az első, kisebb díszei a botanikai tulipánok. Ottlétemkor ez a sárga virágú, nyúlánk tulipán virágzott.

botanikai_tulipan.jpg

Ezt sziklakertet a felső peremén szépen szegélyezik a Bergenia cordifolia (bőrlevél) virágzó példányai. Napos-félárnyékos fekvésben nem csak sötét rózsaszín virágaival, de fényes, kerekded leveleivel is díszei a kertnek.

bergenia_cordata_sziklakertben.jpg

A második sziklakert az Arborétum Szüret utca felőli kerítése mentén található, a képen a tél végi állapotát láthatjuk, éppen a fotó készítésének idején kezdték el a hallgatók a kert tisztítását, gyomtalanítását. Így is látszik, milyen dúsan tenyésznek a kertben a különböző évelők, mint a harangláb, tatárvirág, kutyatej-fajok, kökörcsin, törpe mahónia és még sok, még nem virágzó faj.

sziklakert_tavaszi_gyomlálás_elott.jpg

A sziklakert alsó részén virul a mészkedvelő, mérgező Helleborus viridis (zöld hunyor). 

helleborus_viridis.jpg

A Felső-Arborétum ösvényein ismét a Ménesi út felé indulva haladunk el a fehér virágú, termésével is díszítő Exohorda racemosa (fürtös gyöngycserje) mellett.

exohorda_racemosa.jpg

Visszatérve a Ménesi útra, vágjunk át ismét az A-épületen, most azonban a Villányi út felé vezető kijáraton lépjünk ki. A lépcső mellett napsütéses sziklakerteket láthatunk, az áprilisi virágzó fajokkal. Egyikük a védett, bókoló virágú Pulsatilla pratensis subs. hungarica (magyar kökörcsin).

pulsatilla_pratensis_subsp_hungarica.jpg

A sziklakertben gazdagon virágzik az Aurinia saxatilis (sziklai ternye) és friss hajtásaival díszít az ezüstös szőrökkel borított Stachys (gyapjas tisztesfű). Figyeljük meg, milyen stabilitást, erőt sugároznak a lépcsőzetesen elhelyezett, méretes mészkősziklák.

aurinia_saxatilis_sziklakertben.jpg

A galériát végül az egyik dúsan virágzó, alacsony termetű sziklakerti évelő, a Phlox subulata (árlevelű lángvirág) rózsaszín virágszőnyegével zárom.

phlox_subulata.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldeketbeszelek.blog.hu/api/trackback/id/tr806496201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Szólj hozzá!
Ugrás fel
süti beállítások módosítása