Bemutatkozás

Üdvözöllek a zöldeketbeszélek blogon! A nevem Ferschl Barbara, okleveles kertészmérnök vagyok. Jelenleg egyetlen csemetéért felelek, pici lánykámért. 2006-ban a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán védtem meg diplomamunkámat, melyet egy kevéssé ismert területről, az ártéri gazdálkodásról írtam. Szakirányom az ökológiai gazdálkodás volt, és sok vargabetű után három éven keresztül egy kicsi, de nagyon változatos biokertészet szakmai irányításával foglalkoztam.

Meggyőződésem, hogy az egészséges, növényekkel gazdagított lakóhely, valamint a biogazdálkodás alapelvei szerint termelt élelem mindenkit megilletne. Magyarországot nevezték már Európa éléskamrájának, én azt szeretném, ha a mi dúsan termő, virágzó, életteli kertünk lenne.

Zöldeketbeszélek

Promote Your Page Too

Címkefelhő

agrár (1) alma (2) aranyranét (2) arborétum (13) Babits Mihály (2) Bárdosi Németh János (1) Bede Anna (1) Berda József (1) bio (5) bionap (5) boróka (1) boroszlán (1) Budai Arborétum (12) Budai Campus (2) Budapesti Corvinus Egyetem (2) büdöske (1) cikk (3) ciprus (1) cornus mas (1) Crocus (1) dahlia (1) dália (2) Derzsi Sándor (2) díszcserje (21) díszfa (14) dísznövény (2) doktori védés (1) Dorothée Waechter (1) Dsida Jenő (1) egynyári (5) előadás (1) erdészet (1) Erica (1) évelő (14) Fascination of Plants Day (1) fényszennyezés (1) fesztivál (4) fotózás (1) fűzfa (1) gabona (2) Galanthus (1) gasztro (1) génbank (5) georgina (1) gépbemutató (1) gomba (1) gondolatok (5) gyógynövény (2) gyümölcsfa (5) gyümölcstermő cserje (4) havasszépe (1) hibiszkusz (1) hortus hungaricus (3) Ingrid Sjöstrand (1) jegenye (1) Jeli Arborétum (1) Kányádi Sándor (1) Kapicz Margit (1) károsítók (2) kert (14) kertépítés (11) kiállítás (10) kikerics (1) kökörcsin (2) könyv (6) kutya (1) lakótelep (8) liliom (1) lóhere (1) Magnolia (1) málna (1) mályva (2) mályvacserje (1) Márk Gergely (6) mediterrán (1) Mezőgazdasági Múzeum (1) Moldoványi Ákos (1) Muscari (1) NAIK (1) nárcisz (1) Növények Napja (1) növényismertető (4) Növényi Diverzitás Központ (3) növényvédelem (5) omék (1) összefogás (1) pályázat (1) paradicsom (3) park (14) Patricia Beucher (1) petíció (1) Plantago lanceolata (1) programajánló (5) Publius Naso Ovidius (1) Pulsatilla (1) Rábcakapi (1) Radnóti Miklós (4) rendezvény (1) Resinfru (1) rhododendron (1) Richard Gianfrancesco (1) rózsa (8) Scilla (2) Sellei Anna Erzsébet (1) Simon István (1) Skanzen (1) som (2) Soroksár (2) Soroksári Botanikus Kert (1) szegfű (2) Szemlér Ferenc (1) sziklakert (2) Szőreg (1) tagetes (1) tájfajta (4) Takáts Gyula (1) tangazdaság (2) Tomiczek (1) tulipán (2) útifű (1) Vácrátóti Botanikus Kert (4) Városliget (1) vegyeskultúra (1) vers (18) vérteserdő (1) vetésforgó (2) vetési idő (1) vetőmag (5) Viburnum (1) virágkötészet (1) Vladimir Holan (1) Weöres Sándor (1) Zirci Arborétum (1) zöldség (9)
Érdekességek, hírek, elmélkedések a kertészetről, természetről, biogazdálkodásról.
A
A
A

29jan

20150625_131312.JPGA mai napon megnyílt a génbanki mintakérés a Növényi Diverzitás Központ honlapján. A szemfüles növénybarátok néhány tételt már ki is merítettek, de még nagyon sok fajta beszerezhető. Egy megrendelő 10 tételt választhat, a vetőmagok ingyenesek csak a postaköltséget kell kifizetni. 

Szólj hozzá!

19nov

20150509_153557.jpg2014. áprilisában tartottam meg első növényismereti-kertészeti előadásomat a Csili Művelődési Központban 'Óvakodjatok Hófehérke almájától'! címmel. Ezt az előadást még 7 másik követte, a tegnapi napon pedig lezajlott az utolsó is, melynek a fenyőket, örökzöldeket választottam témájául.

Szólj hozzá!

27máj

20150509_165803.jpgMájus 9-én egy hirtelen ötlettől vezérelve elindultunk a Jeli Arborétumba, hogy megcsodáljuk a havasszépék, azaz rododendronok virágzását. Két és fél óra lenyűgöző séta a Jeli Arborétum széles, nagy távlatokat mutató ösvényein az illatáradatban, elképesztő színek között, minden percét megérte az öt órás útnak. 

Szólj hozzá!

25máj

20150508_120431_syringa_vulgaris_andenken_an_ludwig_spath_4.jpgA Budai Arborétum eladásával, a Budai Campus szétdarabolásával kapcsolatban felmerült hírek igazságtartalma ugyan még nem biztos, a kormányzati szándékokról a 'Fokozatváltás a felsőoktatásban' címet viselő anyagból tájékozódhatunk. Ez nem sok jót ígér az elkövetkezendő évekre...

Az Arborétum azonban él és virul, fittyet hány minden negatív híresztelésre, minden szorongó gondolatra, félelemre. A madárdal nem lett halkabb, a május pedig olyan virág-és színpompával varázsolja el akert szerelmeseit, amely ha nem is söpri el, de ideig-óráig feledteti az aggodalmakat.

Szólj hozzá!

20máj

A tegnapi napon a vs.hu megdöbbentő hírt jelentetett meg honlapján a Budapesti Corvinus Egyetem Budai Campusának szétdarabolásáról, egyes karok vidékre költöztetéséről. Erről mi diákok már pénteken hallottunk híreket egyes oktatóktól, mégis sokkoló volt ezt az Interneten is olvasni. A mai fórumon annyi diák, tanár és más egyetemi alkalmazott jelent meg, hogy rengetegen már be sem fértek a Díszterembe. A rektor, a hat kar dékánjai és a Hallgatói Önkormányzat elnöke rövid, de érzelmekkel teli beszédekben biztosították az egyetemi polgárokat arról, hogy szívügyüknek tekintik az Egyetem egységének megtartását. Ugyanakkor elmondták, hogy az ugyancsak meghívott felsőoktatási államtitkár arra hivatkozva, hogy még nincs miről tárgyalni, nem jelent meg ezen az eseményen. Két-három hetet kell tehát várni még arra, hogy a hír megerősítést vagy cáfolatot nyerjen.

Szólj hozzá!

08máj

Májusban rengeteg érdekes program közül válogathatunk, csak győzzük a naptárunkba feljegyezni! Palántafesztivál, nyílt napok, rendezvények a Növények Napja alkalmából, tudományos és ismeretterjesztő előadások, bemutatók szakembereknek, diákoknak, kertbarátoknak, családoknak,Budapesttől Kecskemétig.

Szólj hozzá!

22ápr

20150412_164510_anemone_ranunculoides_3.jpgVégre igazán tavasz van, ha lassan is de visszavonult a tél, a fák, cserjék és lágyszárú virágok dacolva az éjszakai fagyokkal rügyet bontanak, virágot hoznak.

Szólj hozzá!

21ápr

viburnum_bodnantense_11.jpgAz Alcsúti Arborétum büszkélkedhet Magyarország legnagyobb - több, mint két és fél hektáros - hóvirággyűjteményével.

Szólj hozzá!

19ápr

2015. április 22. 18.00 h - 'Kis biokert egyszeregy', kertészeti előadás a Csili Művelődési Központban. Előadó: Zöldeketbeszélek

Szólj hozzá!

05már

Az első tavaszi hónap bővelkedik jobbnál jobb kertészeti-agrár programokban. Ezekből szemelgetek néhányat:

Szólj hozzá!
Ugrás fel
süti beállítások módosítása