Bemutatkozás

Üdvözöllek a zöldeketbeszélek blogon! A nevem Ferschl Barbara, okleveles kertészmérnök vagyok. Jelenleg egyetlen csemetéért felelek, pici lánykámért. 2006-ban a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karán védtem meg diplomamunkámat, melyet egy kevéssé ismert területről, az ártéri gazdálkodásról írtam. Szakirányom az ökológiai gazdálkodás volt, és sok vargabetű után három éven keresztül egy kicsi, de nagyon változatos biokertészet szakmai irányításával foglalkoztam.

Meggyőződésem, hogy az egészséges, növényekkel gazdagított lakóhely, valamint a biogazdálkodás alapelvei szerint termelt élelem mindenkit megilletne. Magyarországot nevezték már Európa éléskamrájának, én azt szeretném, ha a mi dúsan termő, virágzó, életteli kertünk lenne.

Zöldeketbeszélek

Promote Your Page Too

Címkefelhő

agrár (1) alma (2) aranyranét (2) arborétum (13) Babits Mihály (2) Bárdosi Németh János (1) Bede Anna (1) Berda József (1) bio (5) bionap (5) boróka (1) boroszlán (1) Budai Arborétum (12) Budai Campus (2) Budapesti Corvinus Egyetem (2) büdöske (1) cikk (3) ciprus (1) cornus mas (1) Crocus (1) dahlia (1) dália (2) Derzsi Sándor (2) díszcserje (21) díszfa (14) dísznövény (2) doktori védés (1) Dorothée Waechter (1) Dsida Jenő (1) egynyári (5) előadás (1) erdészet (1) Erica (1) évelő (14) Fascination of Plants Day (1) fényszennyezés (1) fesztivál (4) fotózás (1) fűzfa (1) gabona (2) Galanthus (1) gasztro (1) génbank (5) georgina (1) gépbemutató (1) gomba (1) gondolatok (5) gyógynövény (2) gyümölcsfa (5) gyümölcstermő cserje (4) havasszépe (1) hibiszkusz (1) hortus hungaricus (3) Ingrid Sjöstrand (1) jegenye (1) Jeli Arborétum (1) Kányádi Sándor (1) Kapicz Margit (1) károsítók (2) kert (14) kertépítés (11) kiállítás (10) kikerics (1) kökörcsin (2) könyv (6) kutya (1) lakótelep (8) liliom (1) lóhere (1) Magnolia (1) málna (1) mályva (2) mályvacserje (1) Márk Gergely (6) mediterrán (1) Mezőgazdasági Múzeum (1) Moldoványi Ákos (1) Muscari (1) NAIK (1) nárcisz (1) Növények Napja (1) növényismertető (4) Növényi Diverzitás Központ (3) növényvédelem (5) omék (1) összefogás (1) pályázat (1) paradicsom (3) park (14) Patricia Beucher (1) petíció (1) Plantago lanceolata (1) programajánló (5) Publius Naso Ovidius (1) Pulsatilla (1) Rábcakapi (1) Radnóti Miklós (4) rendezvény (1) Resinfru (1) rhododendron (1) Richard Gianfrancesco (1) rózsa (8) Scilla (2) Sellei Anna Erzsébet (1) Simon István (1) Skanzen (1) som (2) Soroksár (2) Soroksári Botanikus Kert (1) szegfű (2) Szemlér Ferenc (1) sziklakert (2) Szőreg (1) tagetes (1) tájfajta (4) Takáts Gyula (1) tangazdaság (2) Tomiczek (1) tulipán (2) útifű (1) Vácrátóti Botanikus Kert (4) Városliget (1) vegyeskultúra (1) vers (18) vérteserdő (1) vetésforgó (2) vetési idő (1) vetőmag (5) Viburnum (1) virágkötészet (1) Vladimir Holan (1) Weöres Sándor (1) Zirci Arborétum (1) zöldség (9)
Érdekességek, hírek, elmélkedések a kertészetről, természetről, biogazdálkodásról.
A
A
A

14feb

bubaj_torperozsa_5.jpgOktóber közepén kíváncsian látogattam ki a Szent István parkba, vajon közel egy hónap elteltével és az őszi hideg közeledtével milyen állapotban találom a Márk-rózsákat. Ahogy telt az idő, szépen kisütött a Nap és a rózsák gyönyörű, élénk színei is felragyogtak. Természetesen már látszott, hogy a növények lassan 'elfáradnak' és a téli pihenőre készülődnek, de most is találtam jó néhány rózsafajtát, melyek szinte nyári pompájukban mutatkoztak. 

A parkrózsák közül az előző részben már bemutatott Árpádházi Szent Erzsébet tearózsák klasszikus formáját idéző, rózsaszín virágai még mindig nyílnak az erőteljes cserjén. Az számomra már most biztos, hogy ha lehetőségem nyílik rá, ezt a rózsát mindenképpen telepíteni fogom. 

A floribunda rózsák közül dús virágzásával és lombjával tűnt ki az Árpádházi Szent Piroska, mely 110-120 cm magas bokrán számtalan, telt, sötét rózsaszín virágot ringat. A bugákban álló virágok 7 cm átmérőjűek, illatosak. Ez a fajta lisztharmatra kissé érzékeny, de egyébként edzett, szárazságtűrő és fagyálló. Ez utóbbi két tulajdonság különben az összes Márk-rózsáról elmondható. A Bem apó emléke régi kedvencem, 50 cm magas, közepesen szétterülő bokrot nevel, melyen a féltelt, 5-6 cm átmérőjű hófehér virágok május közepétől a fagyokig díszlenek. A fajta gyenge pontja, hogy feketefoltosságra kissé érzékeny. Számomra ezt a hátrányt bőven ellensúlyozza virágainak tiszta, vadrózsákat idéző szépsége. A Bethlen Gábor emléke floribunda rózsa 80 cm magas bokrán október közepén még nyíltak 7-8 cm átmérőjű, telt, élénk rózsaszínű virágai, de már formás csipkebogyói is díszítették vesszőit. Ez a fajta virágzó sövény kialakítására is alkalmas. A Hajdú szétterülő habitusú, 50-60 cm magas hajtásain világos rózsaszín, telt, 5-6 centiméteres virágok díszlenek. A Léda emléke meggypiros, enyhén illatos virágait május közepétől a fagyokig hozza 60 cm magas, szétterülő bokrán. A Trianon már nem a legszebb formáját mutatja, de még mindig látható rajta néhány szép virág. Az alacsony floribunda rózsák általában ágyrózsaként találják meg helyüket a kertünkben, de a magasabb, erőteljesebb fajtákat sövénynek vagy szoliternek is felhasználhatjuk.

 A polyantha rózsák közül ismét kitűnt szépségével az előző részben már megismert Dayka Margit emléke vékony vesszőin ringó lilásrózsaszín virágaival, a Hadikfalva rózsaszín virágszirmaival övezett élénk narancssárga porzóival, a Szász Kálmán emléke dús csokorban álló feltűnő csipkebogyóival és a Gyöngyvér őszi időjárással dacoló, gazdagon virágzó, sűrű hajtásaival. A Domonkos Pál Péter emléke érdekes, narancsos lazacpiros árnyalatú féltelt, gyengén illatos virágai június első felétől az őszi fagyokig díszlenek a 60-70 cm magas cserjén. Az Ernye bokrán még látható néhány egyszerű, élénk rózsaszín virág, de a szirmoknál feltűnőbbek az élénkvörös, fényes, csokrosan álló csipkebogyók, melyek gyönyörűen díszítik ezt az alacsony cserjét. 

Végezetül két törperózsa fotói következnek, az előző részben már bemutatott Szende és Bűbáj zavartalanul virágoznak az októberi parkban...

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldeketbeszelek.blog.hu/api/trackback/id/tr567175311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Szólj hozzá!
Ugrás fel
süti beállítások módosítása